Baharatlar :
Baharatlar sadece yemekleri lezzetlendiren,iştah açıcı ve hazmı kolaylaştıran yönleriyle değil,bir takım salgın hastalıklardan korunma ve tedavi amacıyla kullanmıştır.Günümüz mutfağında da önemli bir yer tutmaktadır.Baharatlarımızı serin ve kuru yerde ışıktan ve nemden uzak tutmamız gerekmektedir.hava geçirmeyen cam yada porselen kaplar en uygun olan koruma şeklidir.
Baharat Çeşitleri :
Ada çayı :
İştah açıcı,gaz giderici mikrop öldürücü,yorgunluk ve stres gidericidir.Aynı zamanda vücudumuzda antibiyotik görevi görür.
Mutfağımızda ki yeri ise;Balık,tavuk,hindi ve kırmızı et yemeklerinde ve ızgaralarda kullanılır.Çorbalar ve domates soslu yemeklerde nefis bir aroma sağlar
İştah açıcı,gaz giderici,hazmı kolaylaştırıcıdır.Safra kesesi rahatsızlıklarında kullanılır.
Mutfağımızda ki yeri ise;Her türlü et yemeklerinde,çorbalar ve lahana yemeklerinde kullanılır.Ayrıca fasulye,mercimek,nohut gibi bakliyat yemeklerinde bir çay kaşığı atıldığında gaz oluşumunu önler.
Karabiber :
İştah açıcı,hazmı kolaylaştırıcı,uyarıcı,mikrop öldürücüdür.
Mutfağımızda ki yeri ise;Her türlü yemeğe lezzet katmak için kullanılır.Çorbalar,et,balık ve tavuk yemeklerinde,unlu,yumurtalı ve domates soslu yemeklerde kullanılır.
Sindirimi kolaylaştırıcı,gaz giderici,mikrop öldürücü,ağızda çiğnendiğinde koku gidericidir.
Mutfağımızda ki yeri ise;genellikle tarçınla birlikte bir çok tatlı,komposto,likörde kullanılır.Çeşitli hamur işlerinde dövülmüş karanfil tercih edilir.Fırında pişen et yemeklerinde çeşni olması için kullanılır.
Kekik :
İdrar söktürücüdür,öksürük,bronşit ve mide rahatsızlıklarında ve diş eti tahrişlerin de kullanılır,hazmı kolaylaştırıcıdır.
Mutfağımızda ki yeri ise;Tüm et,balık,tavuk,hindi yemeklerinde.Domatesli soslarda,makarna ve köftelerde kullanılır.
Körü :
Hazmı kolaylaştırıcı ve iştah açıcıdır.
Mutfağımızda ki yeri ise;Özellikle tavuk,hindi yemeklerinde kullanılır,çeşitli pilav ve çorbalara çeşni oluşturur.
Maydanoz :
Hazmı kolaylaştırıcı,gençleştirici,idrar söktürücüdür.
Mutfağımızda ki yeri ise;Her türlü et,sebze yemeklerinde,çorbalar,pilav ve makarnalarda,salata ve çeşitli soslar da kullanılır.
Kırmızı Biber :
Hazmı kolaylaştırıcı,metabolizmayı hızlandırıcı,iştah açıcı ve güçlendiricidir.İshal ve kusmayı da önler
Mutfağımızda ki yeri ise;Etler ve kebaplarda,çiğ köfte,kısır,mercimek köftesinde,çeşitli çorbalar,makarna seven için her türlü yemekte çeşnidir.
Gaz giderici,terletici,sakinleştirici,hazmettirici ve idrar söktürücüdür.
Mutfağımızda ki yeri ise;Et yemeklerinde,balık ve tavuk için yapılan soslarda,pizza,makarna ve çorbalarda kullanılır.
Nane :
Mide güçlendirici,sindirime yardımcı,gaz giderici,sinirleri güçlendirici etkisi vardır.İshal engelleyici ve kalp çarpıntısını giderici etkisi de vardır.
Mutfağımızda ki yeri ise;Çorbalarda,sebze yemeklerinde,pirinçli karyeler de,bulgurlu yemekler,dolmalar,soslar ve salatalarda kullanılır.
Rezene :
Gaz giderici,hazmettirici,idrar söktürücü,anne sütünü artırıcı özelliği vardır.Kalbi güçlendirir ce sakinleştirir,bebeklerde ki gaz sancılarına iyi gelir.
Mutfağımızda ki yeri ise;Salatalarda,makarna ve çeşitli hamur işlerinde,balık yemekleri ve soslarında kullanılır.
Zencefil :
Terletici,kan dolaşımını hızlandırıcı,şeker ve kolesterol düşürücü,kalbi güçlendirici etkisi vardır.
Mutfağımızda ki yeri ise;Pastalara,keklere,balık soslarına çeşitli dolmalara,ızgara etlere ve çorbalara katılır.
Tarçın :
İshal kesici,canlandırıcı,gaz ve öksürük gidericidir.
Mutfağımızda ki yeri ise;Çeşitli kek ve çöreklerde,hamurlu,sütlü ve meyveli tatlılarda kompostolarda kullanılır.Tavuk,hindi yemeklerinde de deneyebilirsiniz.
Biberiye :
Gaz giderici,idrar söktürücü,sakinleştirici ve kan şekerini düşürücü özellikleri vardır.
Mutfağımızda ki yeri ise;Tavuk ve kuzu etinde,balık için hazırlanan soslarda kullanılır.Salatalar,çorbalar,domates soslu yemeklerde nefis bir çeşni verir.
Defne Yaprağı :
Gaz giderici ve hazmettiricidir. İdrar söktürücü nefes açıcı ve yatıştırıcı bir özelliği vardır.
Mutfağımızda ki yeri ise;Her türlü balık ve et yemeklerine nefis bir aroma katar.çeşitli güveç yemekleri ve çorbalarda kullanılır.Et suyu ve tavuk suyunda kullanılır.
Kakule :
Gaz giderici ve iştah açıcıdır,sindirime yardımcı nefes açıcı ve ağız kokularını giderici bir etkisi vardır.
Mutfağımızda ki yeri ise;hamur işleri,tartlar,kek ve poğaçalarda kullanılır.
Gaz giderici,iştah açıcı,sakinleştirici ve süt artırıcı ve mikrop giderici etkisi vardır.
Mutfağımızda ki yeri ise;Makarnalar,et,balık,tavuk, etine hoş bir çeşni verir,salata ve çorbalarda da kullanılır.
Sumak :
Gaz giderici,hazmı kolaylaştırıcı,kan şekerini ve ateşi düşüren bir özelliği vardır,idrar söktürücüdür.
Mutfağımızda ki yeri ise;Kebap ve lahmacunlarda,bulgurla yapılan yemeklerde,salata ve çorbalarda,tavuk ,hindi etlerinde ve öldürülmüş ince doğranmış soğan üzerinde kullanılır.
Yenibahar :
Mide rahatsızlıkları için çok iyidir,gaz giderici,damar sertliğini engelleyici,direnç artırıcı özellikleri vardır.
Mutfağımızda ki yeri ise;Güveç ve yahnilerde,pilav,dolma ve ızgaralarda kullanılır,domates sosu ve çorbalarda ayrı bir tat katar.
Dere Otu :
Hazmettirici,gaz giderici,idrar söktürücü ve süt miktarını artırıcıdır.
Mutfağımızda ki yeri ise;Her türlü sebze,et,tavuk yemeklerinde,makarna ve pilavlarda,çorbalar ve çeşitli soslarda kullanılır.peynirlere karıştırılarak çeşni yapılır.
Gaz giderici,sakinleştirici,terletici ve mideyi kuvvetlendirici bir özelliği vardır.
Mutfağımızda ki yeri ise;Tuzlu kurabiyeler ve galetalar da,çorbalar ve balık yemekleri için soslarda kullanılır.
Vanilya :
Sakinleştirici,rahatlatıcı,iştah açıcı,öksürük kesicidir.
Mutfağımızda ki yeri ise;Sütlü ve hamur işi tatlılara,kek,bisküvi,pasta ve dondurmalara hoş bir aroma ve lezzet verir.
Çörek otu :
Süt artırıcı,iştah açıcı,hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır
Mutfağımızda ki yeri ise;Özellikle tuzlu poğaçalar çörekler,bisküvi ve yemeklerin üstüne serpilerek kullanılır.
Sarımsak :
Antibiyotik özelliği vardır.Mikrop öldürücü,idrar söktürücü,tansiyon düşürücü,kanı sulandırıcı,gaz giderici,etkisi vardır.Ayrıca cilde çok yararlıdır ve diş eti hastalıklarını iyileştirici özellikleri vardır.
Mutfağımızda ki yeri ise;Tatlılar hariç her türlü yemeğe konulması hem çok faydalıdır hem de mükemmel bir lezzet sağlamaktadır.