" Aşure "
* 3 su bardağı aşurelik buğday
* 1/2 çay bardağı pirinç
* 1 su bardağı nohut
* 1 su bardağı kuru fasulye
* 200 gr kuru kayısı
* 200 gr kuru üzüm
* 1 su bardağı fındık
* 3 litre su
* 2 su bardağı süt
* 4 su bardağı toz şeker
* 1/4 çay kaşığı tuz
* 1/4 çay kaşığı karabiber
* 1/2 çay bardağı karanfil suyu
Üzerisi İçin:
* 25 gr fındık
* 25 gr kuş üzümü
* 100 gr ceviz
* 1 adet nar
* tarçın
Hazırlanışı :
İlk önce nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın.Buğdayı yıkayıp tencereye alın üzerine kaynar su ekleyip 10 dk kaynatın.Çıkan sarı suyu süzün.Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu süzün.Daha sonra kaynar su ekleyip 50 dk kadar buğdayı kaynatın.(akşamdan ıslatırsanız 15 dk yeterli olacaktır.)
Yumuşayan buğdaya pişmiş nohut,fasulye,doğranmış kayısı,kuru üzüm,yıkanmış pirinci katın ve 15 dk kadar kaynatın.Sıcak süt,şeker,tuz,karabiber,fındık,karanfil suyu ekleyerek 15 dk daha kaynatın.Tek tek cam kaselere bölüştürün.Aşure kaselerde soğumaya yüz tutunca üzerine fındık,ceviz,fıstık,kuş üzümü,kuru üzümü ve nar taneciklerini serpiştirin,servise verin... Afiyetler Benden Olsun ...